Vejce jsou součástí velkého množství potravin. Jako například těstovin, palačinek, pečiva, sladkostí, sušenek a samozřejmě také důležitou ingrediencí při pečení buchet a dalších výtečných dezertů. Představují také významný zdroj živočišných bílkovin, jejich chuť je také nezaměnitelná a do receptů se používá jako pojidlo. Když budete číst dál, dozvíte se, jak je lze nahradit z pohledu chuti, pojidle i zdroje bílkovin.
· Semínka – Jsou ideální a velice zdravou náhražkou. Hlavně semínka chia a lněná, která mají hydrofilní vlastnosti, což znamená, že na sebe váží vodu. Chia semínka stačí na 20 minut namočit do vody, kdežto lněné se doporučují nejdříve rozmixovat nebo nadrtit (lze již v této podobě i zakoupit). Za jedno vejce se doporučuje použít 1 lžíci uvedených namočených semínek, které vytvoří sliz podobný vaječnému bílku. Použít je můžete jak do sladkých, tak slaných receptů, a navíc jsou velice tělu prospěšné.
· Ovoce – Pokud nejste milovníky semínek a tato varianta Vás nenadchla můžete použít ovoce! Skvělý je například rozmixovaný banán, který slouží jako skvělé pojidlo a perfektně se hodí do sladkých receptů jako jsou například dezerty. Stejné je to i s jablečným pyré (nejlepší je samozřejmě domácí). Použijte v obou případech cca ¼ šálku na jedno vejce. Další skvělou výhodou je, že se vám těsto i přirozeně osladí.
· Oříškové máslo – Dodá vašemu tělu zdravé tuky, recept krásně spojí a zahustí a navíc mu dodá lehce oříškový nádech!
· Tofu a avokádo – Obě tyto suroviny mají podobnou konzistenci jako míchaná vajíčka. A už jste vyzkoušeli míchaná vajíčka z tofu? Že ne? Tak rychle na to!
· Černá sůl – Tento produkt nám skvělé nahradí vaječnou chuť. I přes svůj název se můžete setkat s tím, že má lehce narůžovělou barvu. Díky bohatému obsahu síry skutečně nepoznáte, že se v tomto pokrmu nenachází žádná vejce.